top of page
  • Фото автораirc2dr

Звіт ІРЦ №2 за 2022 рік

У Дарницькому районі м.Києва функціонує два інклюзивно-ресурсних центри:

ІРЦ № 2 Дарницького району м. Києва, вул. Пасхаліна, 6/5, тел. 044-221-13-16

ІРЦ № 11 Дарницького району м. Києва, вул. Вакуленчука, 1, тел. 097-601-00-72

 

Інклюзивно-ресурсний центр є установою, що утворюється з метою забезпечення права осіб з особливими потребами на здобуття освіти та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

Інклюзивно-ресурсний центр провадить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації та порушення прав дитини, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця.

 

ІРЦ № 2 Дарницького району м. Києва - це державна установа, яка безкоштовно надає послуги дітям з особливими освітніми потребами, які проживають (навчаються) у територіальній громаді Дарницького району м.Києва, за умови подання відповідних документів.

Інклюзивно-ресурсний центр № 2 Дарницького району м.Києва має приміщення, пристосовані для осіб з особливими освітніми потребами відповідно до вимог законодавства, загальною площею 167,7 кв. метрів. Приміщення облаштоване кімнатою для прийому громадян, кабінетами фахівців (консультантів) інклюзивно-ресурсного центру, а також залом для занять з лікувальної фізкультури.

 

Одним з основних завдань інклюзивно-ресурсного центру є проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини , у тому числі повторної, та здійснення системного кваліфікованого супроводу осіб у разі встановлення у них особливих освітніх потреб. Комплексна оцінка - це збір, аналіз та тлумачення інформації про особливості розвитку особи, визначення її освітніх труднощів, розроблення рекомендацій щодо її індивідуальної освітньої траєкторії, організації освітнього середовища, особливостей організації надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг. Отже, якщо батьків щось турбує в розвитку дитини, або про якісь особливості батькам говорять лікарі чи педагоги, варто звернутись в ІРЦ, який знаходиться найближче до місця Вашого проживання чи до закладу освіти, в якому навчається дитина.

Для того щоб фахівці ІРЦ могли провести комплексну оцінку розвитку дитини, батькам треба подати заявку в електронній системі на порталі ІРЦ ircenter.gov.ua, залишивши контактні дані, щоб у відповідь на електронну пошту отримати дату та час зустрічі фахівців з дитиною.

Під час цієї зустрічі фахівці ІРЦ будуть займатись із дитиною, і визначать можливості дитини щодо концентрації уваги, рівня пам'яті, розвитку мислення, рівня знань та т.і. Це може відбуватись в ігровій або освітній діяльності, в ІРЦ, в закладі освіти або вдома в дитини (але про це треба попередньо домовитись під час узгодження дати та часу обстеження).

За результатами обстеження батьки отримують висновок (документ, який подається в заклад освіти), в якому будуть надані рекомендації щодо організації освітнього процесу, адаптацій та модифікацій для програмного змісту навчання, щодо необхідної підтримки дитини в освітньому процесі. Фахівці ІРЦ завжди проконсультують батьків - до яких закладів освіти можна звернутись для розвитку дитини, які корекційні послуги потребує дитина, де в нашому районі їх можна отримати, як допомогти дитині вдома.

 

У 2022 році 686 дітей з особливими потребами, що мешкають в нашому районі, пройшли комплексну оцінку розвитку в ІРЦ № 2 Дарницького району м. Києва та отримали необхідні рекомендації та супровід. Загалом, на обліку в ІРЦ № 2 по району, який закріплений територіально за ІРЦ, перебуває 719 дітей. Це діти, які здобувають освіту в закладах району, отримують там корекційно-розвиткові послуги. А фахівці ІРЦ при цьому супроводжують процес розвитку та навчання дітей з ООП - консультуючи педагогів ЗЗСО, ЗДО, спеціальних закладів освіти, надаючи їм постійну методичну підтримку. Це і семінари-практикуми, і онлайн-презентації, і індивідуальні консультації.

Окрім того, фахівці (консультанти) ІРЦ № 2 Дарницького району проводять корекційно-розвиткові заняття для дітей з особливими освітніми потребами, якщо дитина в даний момент не отримує підтримку (заняття) в закладі освіти. За минулий рік 44 дитини були охоплені заняттями з вчителями-логопедами, вчителями-дефектологами, вчителем-реабілітологом, з практичними психологами. Заняття проводились як в приміщенні ІРЦ, яке забезпечене укриттям, так і он-лайн.

ІРЦ № 2 Дарницького району завжди готовий допомогти дітям з особливостями розвитку та надати необхідну підтримку їхнім родинам! Будемо раді зустрічі з Вами!
209 переглядів0 коментарів
bottom of page