top of page
  • Фото автораirc2dr

Ігри для розширення словникового запасу дитини

Ці словесні ігри не займають додаткового часу, в них можна грати дорогою в садок, у черзі, на прогулянці. Як тільки помітили, що увага малюка почала переключатися на сторонні об'єкти, гра припиняється.

Поводир. На прогулянці мама заплющує очі, і дитина їй описує, що їх оточує.

Опис об'єкта. Малюку пропонується описати предмет, використовуючи якнайбільше слів, які не повторюються.

Коли ви разом з дитиною розглядаєте якийсь предмет, ставте їй найрізноманітніші питання: "Якго він розміру? Якого кольору? З чого зроблений? Для чого потрібен?" Можна просто запитати: "Який він?" Так ви спонукаєте називати різні ознаки предметів, допомагаєте розвитку зв'язного мовлення.

За ким останнє слово. По черзі описуєте об'єкт, їто назвав останнє слово-ознаку, той і виграв.

Шукаємо деталі. Можна вводити в словник дитини назви як предметів, так і їх деталей і частин. "От автомобіль, а що в нього є?" - "Руль, сидіння, дверцята, колеса, мотор..." - "А що є у дерева?" - "Корінь, стовбур, гілки, листя..."

Описуємо властивості предметів. Назви властивостей предметів закріплюються й у словесних іграх.

Запитайте у дитини: "Що буває високим?" - "Дім, дерево, людина..." - "А що вище - дерево чи людина? Чи може людина бути вищою за дерево? Коли?" Або: "Що буває широким?" - "Річка, вулиця, стрічка..." - "А що ширше - струмок чи річка?" Так діти вчаться порівнювати, узагальнювати, починають розуміти значення абстрактних слів "висота", "ширина" та ін. Можна використовувати для гри та інші питання, які допомагають освоїти властивості предметів: що буває білим? Пухнастим? Холодним? Твердим? Гладким? Круглим?

Вигадуємо історію. Мама починає розповідати історію, коли вона робить паузу, дитина вставляє потрібне за змістом слово.




221 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page